
GIRLS LACROSSE 
 

• NFHS Rules Changes 

• NFHS Release: Quarters, Adjusted Free Position Protocols Lead 2024 
Rule Changes 

 

 
 
 
 

 
 

TO: Boys and Girls Lacrosse Coaches and Directors of Athletics  
 
FROM: Kate Barnett, Sport Administrator 
 
DATE: October 16, 2023 
 
SUBJECT: Boys and Girls Lacrosse Out-of-Season Information 
       
 
IMPORTANT DATES 

 
Feb. 7   Online State Rules Interpretation information is available   
Feb. 19   First Day of Coaching 
Mar. 15   First date of competition 
Mar. 25   Non-Interscholastic Date 
April 22   Deadline to indicate OHSAA Tournament Entry 
May 5   OHSAA Tournament Draw 
May 16-22  Regional Qualifying Tournament   
May 23- June 1  Regional Tournament 
June 4-5  Boys and Girls State Semifinals 
June 8   Boys and Girls State Finals  
  
 

NFHS RULE UPDATES 

 
BOYS LACROSSE 
 

• NFHS Rules Changes 

• Helmet Recertification Guidelines 
 
 
 
 

REGULAR SEASON INFORMATION 

 
Out of State Travel 
 
Per Bylaw 9-2-1, a form is required for a team to travel out of state to any location that does not border Ohio. The 
required form can be found HERE. 
 
NOTE: If your team is planning to travel and compete out of state prior to the start of the regular season, your opponent 
must count the contests as scrimmages. Per our regulations, scrimmages must be considered the same for both teams. 
(e.g., an Ohio team cannot count the contest as a scrimmage and the Maryland team count it as a regular season 
contest.) 
 

Ohio High School Athletic Association 

https://www.nfhs.org/media/7212212/2024-girls-lacrosse-summary-of-changes-w-rationale.pdf
https://www.nfhs.org/articles/quarters-adjusted-free-position-protocols-lead-2024-high-school-girls-lacrosse-rules-changes/
https://www.nfhs.org/articles/quarters-adjusted-free-position-protocols-lead-2024-high-school-girls-lacrosse-rules-changes/
https://www.nfhs.org/articles/boys-lacrosse-rules-changes-2024/
https://www.nfhs.org/media/1019926/2023-24-naera-recommendations-nocsae-recertification-final-9-1-23.pdf
https://ohsaaweb.blob.core.windows.net/files/Eligibility/forms/NonBorderingStateApproval.pdf


SPORT REGULATION REMINDERS 

 
Sport Specific Regulations:  BOYS LACROSSE      GIRLS LACROSSE (reflects change to quarters) 
 
 
Non-interscholastic Participation 
 
Beginning September 1, 2023 through the start of the scholastic season, there may only be 5 boys players or 6 girls 
players from the same school on a non-interscholastic team no matter if the school coach is coaching or not.  
 
For other forms of lacrosse that utilize the same skills such as but not limited to box lacrosse and indoor lacrosse, there 
may be an unlimited number of players from the same school on the team, and the school coaches may coach his or her 
players own players. 
 
 
Conditioning, Weight Training and/or Physical Fitness Programs  
 
Defined as specific training for strengthening the body, developing the cardiovascular system, improving flexibility and 
agility and do not include specific sports skills training or instruction. 
 
Specifications: 

• These programs may be conducted at any time provided no instruction of sport technique or skills are provided. 

• Board approved coaches may provide oversight of these activities. 

• Equipment used in playing the sport may not be used during these activities. (e.g., lacrosse stick) 

• Students from school teams shall not be required to attend these programs. 
 
 
Individual Skill Instruction 
 
Individual skill/coaching instruction is permitted any time prior to and after the school season and outside the defined 
no contact period from school coaches.  
 
Note: This has been modified to expand the number of groups of students that can receive individual skill instruction 
at the same time in the same facility, if: 
 

1. The number of student-athletes working together in each specific group does not exceed 5 for boys and 6 for 
girls; 

2. The student-athletes remain in their specific groups of [a maximum of] 5 for boys and 6 for girls during the 
entire instruction session*; 

3. The number of student-athletes in their groups of [a maximum of] 5 for boys and 6 for girls do not engage in 
team play against students in any of the other groups. 

 
*The specific groups can rotate together to different coaches at the facility, but there should never be more than 5 for 
boys and 6 for girls working together with any one coach and/or a group of coaches. 

 
### 

 
KATE BARNETT 
Sport Administrator 
kbarnett@ohsaa.org 
Office: 614-549-6965 

https://ohsaaweb.blob.core.windows.net/files/Sports/Lacrosse-Boys/BoysLaxRegs.pdf
https://ohsaaweb.blob.core.windows.net/files/Sports/Lacrosse-Girls/GirlsLaxRegs.pdf
mailto:kbarnett@ohsaa.org

