
 

 

Baseball Bulle�n 2024-2 

Date: March 11, 2024 

From:  Frank Grubb, Director of Officia�ng Development 

• Local Online Mee�ngs:  The first online local mee�ng will be posted in the last week of March.  
The second online mee�ng will be posted the second week of April.  Please do not email me 
asking when they will be posted. 

• Clarifica�on on Digital communica�on boards:  I misspoke in the State Interpreters mee�ng 
regarding the use of digital sign boards to communicate with players from the dugout to players 
on the field.  I was using a previous interpreta�on that is no longer valid.  These digital boards 
are LEGAL for use. 

SITUATION: A team is using a light board with mul�ple various color lights to relay instruc�ons 
to the team. The opposing team complains that it can only be used by the catcher for calling 
pitches. RULING: This system is legal. It may be used by all players along with their wristband 
devices. (3-2-5, 1-6-1) 

• Scrimmages:  As a reminder, a scrimmage is defined by OHSAA, as a contest in sports in which 
the rules of the sport are not required to be followed in all respects.  The length of the 
scrimmage is limited to maximum of three hours per squad for grades 9-12 and two hours per 
squad for grades 7-8.  This means that teams can scrimmage beyond 7-innings or run situa�ons 
within the scrimmage.  This also means as officials, we can use this �me to hone our own skills 
while working a scrimmage.  If partners want to switch from plate to bases mid-scrimmage, this 
is permissible.  These scrimmages are also a great opportunity to work with a mentee or bring a 
newer official along to get them some work. 

• Arm Sleeve communica�on equipment updates:  Every umpire at all levels need to enforce rule 
1-6-1 – Player Communica�on equipment.  There are several case plays in the NFHS publica�on 
�tled 2024 NFHS Baseball Rules Interpreta�ons.  Please review situa�ons 1, 2, 3, 4 as well as 
casebook plays 1.6.1 Situa�ons A and B. 

• Electronic Communica�on devices – As we covered in the State Rules Interpreta�on mee�ng, 
please review rules 1-6-2; Situa�ons 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, & 13; and casebook plays 1.6.2 
Situa�on A, B, C, D and 3.2.5 Situa�on A and B. 
It is impera�ve that we are able to communicate this rule and provide enforcement consistently 
across the state.  If you have scenarios that you are unsure or feel are unusual, please 
communicate those to me so we can address them in future bulle�ns. 
 
 

  

https://ohsaa-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/fgrubb_ohsaa_org/EdUBUEu1g9ZNopA3C8ainScBFsWINh0Zj4HZQx_vLGItEQ?e=w5NSWv


Mechanics Highlights 

• Plays at the plate:  Phil King, from the Lancaster BB/SB Umpires associa�on has put a great 
publica�on together on taking plays at the plate or Working the Wedge.  It can be found here. 

• One-umpire mechanics:  I’ve had several requests for a one-umpire manual.  Although we don’t 
wish for umpires to have to work by themselves, the reality is we have many games with only 
one-umpire available especially at the sub-varsity levels.  Many �mes, these are our more 
inexperienced umpires.  My friend Larry Hanna, from the Central Ohio Baseball Umpires 
Associa�on has put together a single umpire game management guidebook to reference.  I will 
be having this posted on the OHSAA.org website but in the mean�me, please find a copy of it 
here. 

• Mechanics-The bluebook is our official mechanics for OHSAA baseball.  It can be found on the 
OHSAA website under the officia�ng tab and then under the Directors of Officia�ng 
Development. 

• Runner on First situa�ons- Both umpires should signal that the plate umpire will rotate to third 
when the situa�on dictates: 

o If the bated ball is fielded by an infielder or stays in the immediate infield area, the plate 
umpire does not rotate to third base to cover R1. 

o If the bated ball is hit down the right field line and is a catch/no-catch situa�on, the 
plate umpire has catch responsibili�es and should communicate with the base umpire 
that (s)he has the ball.  The base umpire should assume (s)he will need to cover R1 and 
the BR at any base (except home). 

o If R1, on a bated ball to the ou�ield, atempts to advance to 3rd, the plate umpire should 
move up the 3rd base line, announce to the base umpire, “I’m at 3rd” and move in to fair 
territory for the poten�al play at 3rd base. 

o If there is an overthrow at third base as R1 arrives at the bag and R1 now atempts to 
score, the plate umpire is responsible for ruling on the play at the plate.  The base 
umpire has responsibility for any plays on the BR. 

• Save the date:  3 and 4 umpire clinic is tenta�vely scheduled for May 18th at Grove City High 
School.  This clinic will be free and his designed to prepare those working district, regional and 
State tournament games.  All are welcome to atend, and a registra�on link will be sent in a 
future bulle�n. 

Good luck as the season begins, be a partner with the coaches during scrimmages and may the weather 
be sunny and 70! 
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