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THIS ISSUE OF THE SOFTBALL BULLETIN OPENS WITH SOME REMINDERS AND THEN CONTINUES WITH 

SOME ADDITIONAL UPDATES INCLUDING PLAY SITUATIONS AND RULINGS 

• Online Local Meetings – as previously announced there will be two of these with one 

available mid to late March and one mid April.  Details and login instructions will be 

emailed to all umpires when these are published.  Watch for the first meeting soon! 

• The online state meeting is still available.  To access, log in to your myOHSAA profile, 

click the “Rules Meetings” icon in the top right, click “Find a State Meeting” from the left 

side menu, then select “Softball” from the “Sports” dropdown menu, “Official” from 

“Meeting Type” dropdown menu, and then click “Search”.  You may view the online 

meeting on any device except for a Google Chromebook.  A Google Chromebook is a 

type of laptop computer, entirely different from the popular internet browser Google 

Chrome.  You may view the online meetings using the internet browser Google Chrome.  

PLEASE NOTE THIS MEETING MUST BE COMPLETED BY MIDNIGHT ON MARCH 26.  

AFTER THAT TIME A $50 PENALTY FEE APPLIES – THIS IS BECAUSE UMPIRES ARE 

EXPECTED TO COMPLETE THE MEETING PRIOR TO THE START OF THE SEASON. 

• Rules Test - The OHSAA is offering an optional exam for umpires who wish to improve 
their rules study and knowledge.  This will also provide umpires with an opportunity to 
earn extra points for their tournament composite rating for the 2023 season.  This exam 
was available on Arbiter as of March 18 and will now close on April 8.  Please note the 
exam must be completed in this time frame as it will not be extended.  There have been 
some issues discovered with the test which resulted from the rotation of questions 
from the NFHS testing bank not going as we expected.  This has resulted in the test not 
including all of our preferred questions.  There are a couple of questions duplicated so 
I would suggest that you be doubly careful to get those correct.  Also question #38 
refers to the NFHS umpire uniform and would not apply in Ohio.  In order to answer 
this question correctly you should go to Rule 10-4-2 on page 84 of the rule book and 
you will see that a black jacket is never part of the NFHS uniform.  Umpires who 
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complete the optional rules test will receive additional point credit for their tournament 
officials rating based on their score as follows:  

94% and above - 3 points 
86% - 92% - 2 points 

80-84% - 1 point 

To access the exam, please log on to arbitersports.com. From there, select "OHSAA Central 
Hub." Hint: click on your picture or the picture icon – this is in the upper righthand corner. 
That will bring you to a new page, and at the top of that page, select "testing." This will bring 
you to a new page where you can select the exam you need. Again, this test is optional.  We 
hope that you find it useful in your rules study. 

• Hold the date – Our Pre-Tournament Clinic will be held Sunday, May 15 at Waggoner Rd. 

Junior High School in Reynoldsburg.  Registration will begin at noon and the clinic will 

conclude around 4PM.  All OHSAA umpires our welcome.  In addition to other 

information we will highlight the three umpire system used in our Regional and District 

games. 

• The OHSAA has adopted an addition to our procedures for suspended games.  Due to 

timing issues this was not included in our state meeting or White Book but can be found 

in the online Softball Manual.  It is reprinted in its entirety here. 

 Rule 3-1-3 states: The team's lineup card shall include first initial and last name, jersey 

number, position and batting order of each starting player and shall include each eligible 

substitute.  PENALTY: After the lineup card has been submitted to and verified by the umpire 

and a change is subsequently made to a player/substitute name or number, or if a 

player/substitute is added to the lineup card, the umpire shall issue a team warning to the 

head coach of the team involved. Any further changes made to a player/substitute name or 

number results in the head coach being restricted to the dugout/bench area for the 

remainder of the game. 

In Ohio we have this exception to this rule - EXCEPTION: If a game is suspended and resumed 

on another date the head coach may make any number of additions to the list of players and 

substitutes or uniform number changes to the lineup card provided such changes are 

reported to the umpire immediately prior to the resumption of play on the new playing date. 

Rationale:  Due to weather conditions and darkness, suspended games with resumption of play 

on another date can be a common occurrence. This exception allows for lineup card numbering 

changes and player additions to be made in these situations without penalty. These changes 

and additions are often necessary for a variety of valid reasons – damaged uniforms, players 

moving from JV to varsity or vice versa, etc . 

• PLAY SITUATION : In the first inning, the offensive coach notices that the other team’s pitcher is 

placing a hand into a back pocket before a number of pitches and then going directly to the ball. 



In (a), the plate umpire asks the pitcher and is informed that the pitcher is using a drying agent 

that is comparable to powdered rosin. The umpire inspects the ball and finds no discoloration 

and that no material has been transferred to the ball. In (b), later in the third inning a foul ball 

has been returned to the plate umpire who notices that the ball is discolored, and a tacky 

substance has been transferred to the ball. RULING: Legal in (a), drying agents comparable to 

powdered rosin and designed for use in softball are permissible and by rule do not require the 

player to wipe off the hand before making contact with the ball. In (b), comparable drying 

agents are allowable unless they discolor and/or transfer material to the ball. Once the umpire 

notices discoloration or material that has been transferred to the ball from the drying agent 

being used, this material is no longer permitted (6-2-2).   Since this is a violation of Rule 6-2-2 an 

illegal pitch is called if a pitch has been thrown when the ball has such a substance on it. This is 

also a violation of Rule 1-3-6 and in turn Rule 3-6-1 for the failure to use legal equipment.  The 

penalty for 3-6-1 includes a team warning for the first equipment violation with the offender 

and the head coach being restricted to the dugout on any subsequent violation.  COMMENT: 

These products are designed to dry the player’s hand without transferring material that would 

result in the ball becoming discolored or making it “tacky”. It is impossible for an umpire on the 

field to determine the exact makeup of drying agents being used by the pitcher during a softball 

game, or for them to determine if the product has been altered from its original design or 

chemical makeup. Drying agents are allowed to be used unless/until it is noted that they have 

discolored the ball or transferred material onto the ball. If either of these conditions are noted 

at any point during the game, their use will no longer be permitted. If the player has another 

drying agent (a different towel with the product) that new product can be utilized provided 

there is no discoloration or material transferred to the ball while using that new item.    

• A reminder on bat sensors – These are attachments to the bat knob and are used to measure 

swing speed.  They are not legal for NFHS play (Rule 1-8-1) and the NFHS has updated the 

penalty for use this season.   PLAY SITUATION : B1 enters the batter’s box with a legal bat which 

has had a bat sensor added to measure swing speed.  The umpire observes this or defense notes 

this and calls this to the attention of the umpire.  RULING:  When discovered the item must be 

removed from the game or be made legal.  The umpire will issue a team warning (unless such a 

warning has already been issued), and the next violation of Rule 3-6-1 by that team will result in 

the offender and the head coach being restricted to the dugout/bench for the remainder of the 

game.   In addition, since the batter entered the batter’s box with the illegal bat, Rule 7-4-2 

would also apply and the batter would be ruled out. 

•  PLAY SITUATION : With no outs and no runners on base B1 hits a ball toward F6. B1 beats F6’s 

throw to F3 but fails to touch first base as they overrun the base. RULING: The base umpire 

should signal and verbalize safe. The umpire’s first responsibility is to rule on the play at first 

base and since the batter-runner was not legally put out prior to reaching first base, they should 

signal and verbalize safe. Once a runner passes a base, they are considered to have touched that 

base until properly appealed. If the defense properly appeals B1 missing first base prior to them 

returning to first base, the umpire would then rule on this appeal and call B1 out. (2-1-10; 8-2-2) 

 


