
To: OHSAA Wrestling School Athletic Directors and Head Coaches 
 
From: Tyler Brooks, Director of Officiating & Sport Management 
 
Re: November Update 
 
 
1 - Trackwrestling Logins Sent 
Trackwrestling is the online platform used to house the OHSAA Wrestling Weight Management Program.  
Each year, new logins are generated for the AD and head coach in Trackwrestling.  You cannot use last 
year’s login information for this season’s initial login. 
 
The Trackwrestling login emails were sent from Trackwrestling (noreply@trackwrestling.com) on Friday, 
November 6.  If you have not received your login email, please follow these steps: 
 
 1 – Add noreply@trackwrestling.com to your email’s address book / contact list 
 

2 – Go to this webpage click “Login” next to “2020-21 High School Boys”: Trackwrestling Login 
Page  

 
3 – Click on “Forgot Password” in bottom right of the “Season Login” window 

 
 

4 – You will receive an email from noreply@trackwrestling.com with instructions on how to login 
to your account 

 
 5 - Your Trackwrestling profile uses the email address associated with your myOHSAA profile 
 
 
2 - Assessment Deadlines and Season Interruptions 
I am aware that many school districts across the state have paused athletics at the school for a period of 
time. 
 
As you know, all wrestlers must have an active, valid assessment in Trackwrestling before they can 
compete in regular season competition.  There are no exceptions to this regulation.  
 
The assessment period ends on January 15, 2021.  If you school has paused athletic activity and you are 
concerned that you will not be able to have your team assessed prior to the January 15 deadline, please 
email me!  I will work with you to extend the deadline to get your wrestlers assessed prior to competition 
whenever your season is permitted to resume. 
 
 
3 - Reminders on Appropriate Attire During Assessments 
During the weighing portion of an assessment, a wrestler is to be wearing a legal uniform.  This is a 
change this year, and it was changed to align with the NFHS rule change that will require a legal uniform 
during weigh-ins of competition. 
 
However, I realize that some schools have not distributed the school uniforms prior to the assessments 
being conducted.  If your wrestlers do not have a competition uniform available to them during their 
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assessment, they may conduct the weighing portion of the assessment while wearing a two-piece 
practice uniform. 
 
During the skinfold measurement portion of the assessment, assessors will obviously need access to the 
body sites to be measured by the calipers, so a wrestler may need to remove a part of their uniform to 
give the assessor access to these body sites. 
 
 
4 - Participating Non-Interscholastically 
With many schools having paused athletics in some capacity, I am getting questions on what students are 
permitted to do in the non-interscholastic setting during our OHSAA season.  There are really only two 
scenarios: 
 

Has the wrestler competed for your school team in a scrimmage or regular season 
competition? 

 
If no, then by OHSAA regulations, the wrestler has not officially joined the school team.  As such, 
the wrestler is permitted to compete with non-interscholastic (club) teams.  If the wrestler plans to 
compete in the OHSAA individual wrestling tournament, the wrestler must cease all non-
interscholastic competition by January 11, 2021 (wrestling regulation 2.1).  If a wrestler 
participates non-interscholastically after 1/11/21, he / she will not be permitted to participate in the 
OHSAA individual wrestling tournament. 
 
If yes, then by OHSAA regulations, the wrestler has joined the school team.  As such, if the 
wrestler decides to then go compete with a non-interscholastic team, he / she shall be ineligible to 
return to the school team for the remainder of the season. 

 
As always, if you aren’t sure, please email me in advance!  We do not want a wrestler to lose their 
OHSAA eligibility! 
 
 
5 - Scheduling Requirements 
There seems to be misperception that schools are required to have a certain number of specific types of 
events on a regular season schedule.  This is not accurate.  I have had schools contact me asking if they 
were permitted to only have duals and tris on their schedule, and that answer is yes, that is permissible.  
Teams are not required to participate in tournaments, or any other specific type of event for that matter.  
A team could participate in duals only for an entire season if they desired to do so.  The only limitation on 
event types on a single schedule is tournaments, a schedule may not exceed 16 tournament points 
(wrestling regulation 1.11). 
 
 
6 - Wearing a Facial Covering During Competition 
While it is not required, wrestlers are permitted to wear a facial covering during competition. Face masks 
that cover the nose and mouth area that extend slightly below the chin area are acceptable.  However, 
neck / face gaiter masks are not acceptable in that there is a potential for gaiter type masks that cover the 
neck area to interfere with the application of wrestling holds (e.g., half nelson, etc.).  Please see photos 
below: 
 
Permitted    Not Permitted 



   
 
7 - Clarification on Recommendations Provided in “Administrator Update” 
Our office send regular communications from our Executive Director Doug Ute to each school’s 
superintendent, principal, and athletic directors. 
 
Please see the excerpt below from the “Administrator Update” shared on November 18: 
 

 
 
The second bullet point has caused some concern and confusion.  This information is solely a series of 
recommendations, not requirements.  Teams are permitted to participate in events involving more than 
four schools. 
 
 
8 - COVID-19 Return to Play Form 
This excerpt was initially shared in the November 12 Administrator Update: 
 

As a reminder, the Ohio Health Director’s Sports Order says that a student-athlete who tests 
positive for COVID-19, whether symptomatic or asymptomatic, shall not return to sports activities 
until a documented medical exam is performed clearing the individual prior to the individual 
returning to participate in practice or games. The documented medical exam must specifically 
include an assessment of the cardiac/heart of high intensity exercise due to the potential of 
myocarditis occurring in COVID-19 patients. To assist the membership in this process, the 
OHSAA has developed a form that schools are welcome to utilize for students who have had the 
medical exam to verify that the student can or cannot return to practices or games. The OHSAA 
form is not a requirement and is simply being provided as a tool for the membership. The form is 
also for use by the student and schools only and is not to be returned to the OHSAA. 
Administrators can access the form here: 
https://ohsaaweb.blob.core.windows.net/files/Sports/2020/RTPCoronvirus.pdf  

 

 
Tyler Brooks 
Director of Officiating & Sport Management 
Ohio High School Athletic Association 
4080 Roselea Place 
Columbus, Ohio 43214 
tbrooks@ohsaa.org  
P: 614-267-2502 x 112 
F: 614-267-1677 
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